CaliuCampanya contra les patents de programari


Benvolguda empresa,

La nostra associació porta a terme una campanya contra les patents de programari que introduiria la proposta de directiva COM(2002)92 2002/0047 [2] i volem demanar a les empreses d'informàtica de la Unió Europea que s'oposin a aquesta maniobra de la Comissió Europea. Actualment els programes d'ordinador no es poden patentar (art. 52 del Conveni Europeu de Patents [1]) i resten protegits pels drets d'autor. Tanmateix l'Oficina Europea de Patents no en fa cas i ha concedit unes 30000 patents de programari, que actualment són de dubtosa utilitat en un tribunal.

Però si la directiva s'aprovés qualsevol de les multinacionals (dels EUA i el Japó majoritàriament [3]) que han obtingut aquestes patents podria exigir-vos el pagament de llicències, o denunciar-vos per programes que hagueu desenvolupat pel vostre compte, sense ni imaginar-vos que alguna de les técniques utilitzades (per exemple un carret de la compra a una web, un cgi [9]) estigués patentada. És clar que podríeu demanar patents, però a un preu típic d'uns 30000 EUR i un termini de concessió de cinc anys. No hi ha gaires possibilitats de poder-les fer servir contra grans corporacions que poden contraatacar amb potents carteres de patents, especialment contra les que ja tenen patents abans de legalitzar-les i comencen doncs la cursa amb avantatge.

La matèria primera de la creativitat informàtica, els mètodes i tècniques utilitzables, es veuria divida i monopolitzada entre unes poques grans empreses estrangeres. Moltes de les patents bloquegen àrees senceres de la informàtica i sovint es monopolitzen problemes més que solucions, de manera que no es pot desenvolupar una solució alternativa. I quan es pot, no paga la pena. Ningú pot reinventar tota la informàtica des de zero i tirar endavant una empresa.

A més de les despeses de desenvolupament per evitar patents, o les llicències de patents, la directiva augmentaria les despeses legals per assegurar-se que no s'infringeixen patents i defensar-se'n. Fins i tot els desenvolupadors d'IBM[4], una de les empreses que més presiona a favor de les patents de programari, lamenten que les trabes legals els impedeixin avançar. Malament rai quan en una companyia tecnològica el departament legal pesa més que el tècnic.

Cap estudi econòmic justifica la legalització de les patents de programari[5], perquè són un frè a la innovació donada la naturalesa del mercat (en informàtica l'única manera de no innovar és gaudir d'un monopoli com el que dóna una patent). La pròpia Comissió va demanar l'opinió del públic i més del 90% de les respostes s'hi van oposar (més del 95% dels professionals i pimes informàtiques). Tant els estudiosos del MIT, com els executius d'ILOG (i centars d'altres empreses i assocacions), com alguns polítics, sindicats i institucions s'oposen a les patents de programari.

Hi ha gent que creu que si les petites empreses poden demanar patents estaran en una millor situació per obtenir capital risc o anunciar-se als clients que si no, i que les podran explotar. En realitat encara que es poguessin permetre les grans despeses que suposa obtenir patents, no les poden explotar contra els seus principals competidors, les empreses grans amb moltes patents, perquè segur que n'infringiran més que les que puguin obtenir, i per tant tindran les de perdre si comencen querelles. Aquesta indefensió treu valor a les patents, i és improbable que un inversor responsable (i d'irresponsables ja no en queden) tingui en compte les patents d'una petita empresa (vegeu [6] citat a [7]). A més el client sap o acabarà sabent que obtenir una patent no demostra intel·ligència o aptitud tècnica [8], sinó paciència burocràtica, diners i retòrica. Per tant no hauria de ser un gran reclam publicitari.

L'efecte de la directiva seria la desaparició del teixit productiu informàtic europeu, enfonsat per les despeses legals, i el reforçamentt dels oligopolis dels EUA i el Japó. Les empreses usuaries d'informàtica (totes) també es veurien perjudicades pels monopolis reforçats, i tindrien més despeses per a menys progrés informàtic. Les úniques companyies autòctones beneficiades serien les agències de propietat industrial (suposant que no fossin desplaçades per companyies estrangeres amb més anys d'experiència en aquestes selves legals).

La Unió Europea va decidir a Lisboa que volia liderar el món el 2010 gràcies a l'economia basada en el coneixement. Difícilment ho aconseguirem si comencem posant en safata als nostres competidors dels EUA i el Japó la destrucció dels nostres recursos intel·lectuals mitjançant la importació dels errors jurídics i econòmics dels països que volem superar. Les empreses europees tenen capacitat per competir amb les d'arreu del món, excepte si aquestes aconsegueixen canviar la llei per prohibir la lliure competència en informàtica.

CALIU és una associació d'usuaris catalanoparlants de GNU/Linux, preocupada pels efectes de les patents de programari en el programari lliure. Però creiem que és important que totes les empreses i els professionals de la informàtica es mobilitzin en contra d'una directiva que no només elminaria les empreses que treballen amb programari lliure sinó que obligaria la resta d'empreses de programari a plegar o convertir-se en pseudobufets d'advocats. Per això us demanem que us informeu del perill que suposa la directiva i us mobilitzeu en contra. Creiem que és important que

Us agraim l'atenció i us encoratgem a protegir la vostra empresa i tot el sector reaccionant a temps als abusos de les oficines de patents, els intermediaris de patents i alguna gran corporació amb la complicitat de la Comissió Europea.

Xavi Drudis Ferran

CALIU
seu social:
Passeig de Fabra i Puig, 376, 2-2
08031 Barcelona

Inscrita en el registre oficial d'associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 25400.

Persones de contacte:

Xavi Drudis Ferran <xdrudis@tinet.org>

Francesc Genové <sly@grn.es>

Eduard Fabra i Bori <edufabra@teleline.es>

Josep Maria Fabrega Sanchez <jah@ant.eupvg.upc.es>

Emili Masnou emas nou@netscape.net

Referències.

[1] convenció europea de patents
Anglès http://www.european-patent-office.org/legal/epc/
Alemany http://www.european-patent-office.org/legal/epc/index_d.html
Francès http://www.european-patent-office.org/legal/epc/index_f.html

[2] proposta de directiva
Alemany http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92de.pdf
Anglès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92en.pdf
Francès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92fr.pdf
Castellà http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92es.pdf
Danès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92da.pdf
Italià http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92it.pdf
Neerlandès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92nl.pdf
Portuguès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92pt.pdf
Finès http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92fi.pdf
Suec http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92sv.pdf
Grec http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92el.pdf

Comentari d'Eurolinux sobre la proposta de directiva
Anglès http://swpat.ffii.org/vreji/papri/eubsa-swpat0202/indexen.html

[3] Estadístiques sobre nombre estimat de patents de programari per empresa.
Anglès http://swpat.ffii.org/patents/perled/app_stat.html

[4] Entrevista amb un desenvolupador d'IBM
http://swpat.ffii.org/players/ibm/index.en.html#sslug0202

[5] Biliografia en contra de les patents de programari.

 Anglès http://swpat.ffii.org/vreji/prina/indexen.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/minra/siskuen.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/papri/indexen.html
 Alemany http://swpat.ffii.org/vreji/prina/indexde.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/minra/siskude.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/papri/indexde.html
 Francès http://swpat.ffii.org/vreji/prina/indexfr.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/minra/siskufr.html
     http://swpat.ffii.org/vreji/papri/indexfr.html

[6] Converting Capital Into Software That Works Joel Spolsky
http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000074.html

[7] Las patentes de software y sus efectos en Europa
Joaquín Seoane Pascual i Ramón García Fernández
http://jungla.dit.upm.es/~joaquin/patentes/trabajo/doc/report_es.pdf.

[8] Why are Software Patents so Trivial?
http://swpat.ffii.org/stidi/frili/index.en.html

[9] European software patents horror gallery
Anglès http://swpat.ffii.org/vreji/pikta/index.en.html
Alemany http://swpat.ffii.org/vreji/pikta/index.de.html
Francès http://swpat.ffii.org/vreji/pikta/index.fr.html

[10] Recollida de signatures contra les patents de programari
(11 idiomes) http://petition.eurolinux.org/flags/en.jpg

[11] Punt de vista de Caliu (versió web del document que us trametem).
http://patents.caliu.info/explicacio.html
Aquesta carta (per poder seguir la resta d'enllaços de més avall)
http://patents.caliu.info/empreses.html

$Id: empreses.html,v 1.6 2004/05/28 09:28:29 xdrudis Exp $