CaliuCampanya contra les patents de programari


Nota de premsa

Com participar-hi

Nota de premsa

Actes reivindicatius a la xarxa i al carrer contra els plans de la Unió Europea per implantar patents de programari, el dimecres 27.8.2003.

La proposició de directiva sobre patents de programari, que es posarà a debat al ple del Parlament Europeu i es votarà a continuació el dilluns 1 de setembre de 2003, provoca una altra onada de protestes. Diversos grups a Bèlgica i altres llocs es mobilitzen per una concentració a Brussel·les el 27 d'agost, i demanen als administradors de llocs web que protestin canviant la seva web.

La proposició de directiva titulada eufemísticament "sobre la patentabilitat d'invencions implementades en ordinador"[1] canviaria la llei actual que diu que els programes d'ordinador no són invencions[2], i així legalitzaria les patents de programari. La polèmica proposta ha dividit el Parlament Europeu[3] i les etapes del procediment legislatiu s'han anat ajornant des d'una previsió inicial del 16 de desembre de 2002 fins a una data final del 1 de setembre per al vot al ple.

Després de força anàlisis, conferències, peticions i opinions d'institucions de la UE, acadèmics, empreses i societat civil, una coalició oberta d'ONGs i empreses demana la participació a una concentració a Brussel·les el 27 d'agost, que inclourà una representació al carrer a les 12:00 a la plaça de Luxemburg i una conferència a les 14:00 al Parlament Europeu.

Simultàniament, la FFII organitza una manifestació a la xarxa[4] contra les patents de programari. Demana als web-mestres que canviïn la pàgina principal per una pàgina de protesta contra les patents de programari durant tot el dia 27 d'agost, bé impedint l'accés als continguts habituals, o amb un petit enllaç per accedir-hi després de la pàgina reivindicativa. La idea és que amb patents de programari moltes web que ofereixen el seus propis programes o simplement fan servir programes (com el propi servidor web) haurien de tancar per culpa de que és inviable descobrir i obtenir llicències de totes les patents que puguin infringir. La manifestació a la xarxa pot donar una idea del possible resultat, just abans de que el Parlament Europeu voti sobre la legislació.

"La proposició de directiva tal com la ha preparat l'eurodiputada Arlene McCarthy imposaria patentabilitat il·limitada per a algorismes i mètodes de negoci com ara la compra amb un sol clic d'Amazon, a l'estil dels EUA" diu en Benjamin Henrion, que encapçala l'equip organitzador local amb el recolzament d'una coalició d'organitzacions que representen 2000 empreses de programari i 160 000 particulars, majoritàriament professionals informàtics.

La proposició, segons els organitzadors, legalitzaria milers de patents que han sigut concedides gradualment per l'Oficina de la Patent Europea per a màteries no patentables segons la llei actual, d'incert valor en un judici. Això preservaria els interessos d'aquells posseïdors de patents i professionals de patents que la Comissió va anomenar "una majoria econòmica" quan va passar per alt el 90 % de respostes a la seva consulta sobre les patents de programari.

Però els professionals, PIMEs i consumidors que sortiran al carrer el dimecres es queixen que tal iniciativa:

Quan On Què

12:00 - 14:00 Plaça de Luxemburg de Brussel·les Representació

14:00 - 16:00 Parlament Europeu a Brussel·les Conferència

Més informació a

http://swpat.ffii.org/news/03/demo0819/index.en.html

Referències

[1] Directiva COM(2002)92
http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92en.pdf
Comentari sobre l'informe que es votará l'1 de setembre
http://patents.caliu.info/juri.html

[2] Art 52 de la Convenció de la Patent Europea ( corresponent a les lleis dels estats membres)
http://www.european-patent-office.org/legal/epc/

[3] Algunes posicions sobre patents de programari dintre i fora del Parlament Europeu
http://gnu-friends.org/story/2003/6/25/03633/3084

[4] Detalls de la protesta a la xarxa, amb exemples de pàgines reivindicatives http://swpat.ffii.org/group/demo/index.en.html

Com participar-hi

Actes reivindicatius a Brussel·les

Actes reivindicatius a la web

Altres

A més de participar als actes també podeu ajudar a difondre'ls, convèncer a gent que participi, informar els mitjans o apuntar al wiki els mitjans que han parlat de la protesta (abans, durant o després del dia 27). Al wiki hi ha feines pendents.

També hi ha més coses a fer per evitar les patents de programari


Aquesta nota està a la url
http://patents.caliu.info/nota030820.html

$Id: nota030820.html,v 1.3 2004/05/28 09:28:29 xdrudis Exp $