CaliuCampanya contra les patents de programari


Èxit de les protestes contra les patents de programari. El Parlament Europeu endarrereix la votació.

Aquest dimecres 27 d'agost de 2003 un seguit d'organitzacions van convocar actes de protesta a Brussel·les[1] i a la web contra la directiva europea COM(02)92 [2].

Els participants a la concentració del Parlament Europeu, amb samarretes negres reivindicatives van deixar anar globus negres en senyal de dol per la innovació que la UE es deixaria escapar si aprovés un règim de monopolis sobre mètodes informàtics com proposa la Comissió i l'informe del comité JURI[3] que s'havia de votar dilluns vinent.

La protesta a la web, que consistia en canviar la pàgina principal per un pàgina reivindicativa durant tot el dimecres 27, la van seguir gairebé 2500 webs[4]. Entre elles webs tan importants com la de Comissions Obreres, CGT Andalusia, associacions professionals com l'Associació de Tècnics en Informàtica i l'Associació d'Enginyers en Informàtica, associacions d'usuaris com l'Associació d'Internautes i Hispalinux, o el projecte Apache (que produeix el servidor web més utilitzat del món, amb 25 milions d'instal·lacions), Softcatalà, associacions cíviques, el projecte PHP (un llenguatge de programació utilitzat en molts webs dinàmics), els dos projectes principals d'escriptori lliure (KDE i GNOME), les distribucions LinEx, Slackware i Debian (que empaqueten sistemes operatius amb milers de programes), la plataforma de desenvolupament distribuït de programari Savannah, webs d'empreses, weblogs, pàgines personals...

Malgrat que la mobilització es va anunciar només una setmana abans, i es va desenvolupar durant l'agost, cosa que podia dificultar que encara més organitzacions i empreses hi participessin, el seguiment va ser massiu. La petició d'eurolinux contra les patents de programari[5], començada l'any 2 000 va aplegar en pocs dies 20 000 noves signatures, fins situar-se vora les 190 000. Els manifestos de diferents associacions[6] van aplegar suports de personalitats, empreses i organitzacions. Associacions i individus es van posar en contacte amb el Parlament Europeu per demanar que no es legalitzessin les patents de programari (per exemple les seccions d'internet del Partit Socialista francès i el SPD alemany[7]).

La mobilització massiva d'usuaris i professionals de la informàtica, ciutadans preocupats per les llibertats[8] i el seu ressó en premsa[9], ràdio i televisió possiblement va fer trontollar el suport a la directiva en el Parlament Europeu, que ja es mostrava dividit[10] quan al juny va ajornar la decisió fins al setembre[11]. La reunió de presidents de grups parlamentaris d'ahir dijous 28 va decidir ajornar la votació que estava prevista pel dilluns vinent al plè del Parlament Europeu, segons han confirmat a Caliu dos assistents d'eurodiputats i altres fonts. La votació es podria traslladar a la propera sessió plenària del 22 al 25 de setembre o a una data posterior, encara per decidir. La directiva ha estat polèmica des de que es va proposar el febrer de 2002, i les decisions s'han ajornat set vegades al parlament Europeu des d'una primera previsió de votació al ple el 16 de desembre de 2002[12].

Caliu espera que els eurodiputats puguin aprofitar aquestes 3 setmanes per estudiar la directiva i entendre que cal esmenar-la abastament, per exemple:

En aquest sentit Caliu espera que les esmenes que ben segur es presentaran rebin prou suport per garantir que EU compleixi els objectius de Lisboa de liderar l'economia mundial del coneixement, amb una societat justa i equilibrada, i el progrés de la informàtica i de totes les activitats humanes que en depenen. I demana al Parlament Europeu que si no fos així rebutgi la directiva.

Aquesta nota apareixerà properament a
http://patents.caliu.info/nota030829.txt

Referències

[1] Retalls de premsa multimedia i fotografies d´us lliure
http://wiki.ael.be/index.php/BigDemo27augEventReport

[2] Directiva
http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92en.pdf

[3] Informe del Comité d'Afers Legals i Mercat Intern del Parlament Europeu http://www2.europarl.eu.int/omk/OM-Europarl?PROG=REPORT&L=EN&REF_A=A5-2003-0238&F_REF_A=A5-0238/03
Comentari sobre l'informe
http://patents.caliu.info/juri.html

[4] Llistat de les webs que van apuntar-se a la protesta (algunes és possible que hi participessin sense apuntar-se) http://www.eurielec.etsit.upm.es/OnlineDemoPartnersWebsites.php
Resum d'algunes de les més significatives
http://wiki.ael.be/index.php/OnlineDemoInfo

[5] Petició d'eurolinux contra les patents de programari
http://petition.eurolinux.es

[6] Manifestos contra les patents de programari
http://swpat.ffii.org/papers/eubsa-swpat0202/demands/index.ca.html
http://proinnova.hispalinux.es/campanyas/movi-27ago/

[7] Carta de temPS réels i el Virtueller Ortsverein als eurodiputats
http://www.temps-reels.net/article.php3?id_article=1370

[8] L'associació de Treballadors i Treballadores de l'Ajuntament de Barcelona per la Pau va publicar un opuscle on expressa la importància de la legislació proposada per a les llibertats dels ciutadans.
http://www.xarxabcn.net/tabperlapau

[9] REpercussió mediàtica de les mobilitzacions:
http://wiki.ael.be/index.php?PressEcho

[10] Parlament europeu dividit.
http://gnu-friends.org/story/2003/6/25/03633/3084

[11] últim ajornament de la directiva
http://swpat.ffii.org/noticies/03/plen0626/index.en.html

[12] Calendari de decisions i actes relacionats amb la directiva
http://patents.caliu.info/agenda.html

[13] Conveni de la Patent Europea
http://www.european-patent-office.org/legal/epc/

$Id: nota030829.html,v 1.2 2004/05/28 09:28:29 xdrudis Exp $