Caliu    Campanya contra les patents de programari


El 5.5.2004 el Coreper (Comité de representants permanents) del Consell de Ministres de la UE va decidir que s'aprovaria la legalització de patents de programari per assentiment en la reunió del dilluns 17.5.2004, ignorant les esmenes significatives del Parlament Europeu del setembre passat i els acords internacionals sobre drets d'autor.

Això va provocar reaccions a molts punts d'Europa (València i Madrid entre ells), per avisar al ministres corresponents que els diplomàtics i representants de les oficines de patents podien estar precipitant una decisió perjudicial per a la societat de la informació, les PiMEs, el progrés de la informàtica, la competitivitat de l'economia europea i el programari lliure, i beneficiosa només per a certes multinacionals, certs especialistes en patents i oficines de patents. Dilluns vinent (17.5.2004) hi ha una manifestació convocada a Brussel·lesconvocada per una eurodiputada socialista belga, Olga Zrihen.

Alguns ministres, com l'italià Lucio Stanza (d'Innovació i Tecnologia), o l'alemany Hucko (de Justicia), Ibarra, el president d'Extremadura o el conseller Valencià d'Educació (Pons) ho han entès i s'han pronunciat en contra. També s'hi han pronunciat eurodiputats i càrrecs del PSOE i Izquierda Unida. També s'hi han oposat la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (altres centres com la Universitat Jaume I o l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial ja s'havia expressat en el mateix sentit, com molts altres).

De moment la mobilització ja ha aconseguit un canvi d'agenda i per comptes d'aprovar-se sense debat es discutirà en la sessió del dimarts, 18.5.2004. La posició dels diferents països no estan del tot clares, però tenim esperances de que hi hagi dubtes o oposició entre Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Eslovènia i possiblement altres. No queda clar quina serà la posició final i si les reserves que es puguin plantejar canviaran prou el text com per evitar realment les patents de programari i satisfer el Parlament Europeu, però ja és una millora.

Malgrat que el consell ha reiterat la seva negativa a lliurar els documents sobre el dossier, el debat de dimarts al Consell de ministres de la UE serà públic i es retransmetrà a una altra sala per circuit tancat de TV. Veurem doncs si l'oposició a les patents de programari es queda en paraules o s'aprova el text del Parlament Europeu que conté esmenes que limiten realment les patents per a que no afectin el programari (i d'altres de menys afortunades també, perquè va ser un compromís complicat entre moltes sensibilitats diferents). Sembla ser que el programa de ràdio "Hoy por hoy" de la Cadena SER retransmetrà el Consell des de Brussel·les (però pel que diuen dilluns i la votació és dimarts).

$Id: nota20040515.html,v 1.2 2004/05/28 09:28:29 xdrudis Exp $