Caos al Consell de Ministres de la UE amb la directiva de patents de programari

Dilluns, 20.12.2004, 9:43 AM

Ha començat una protesta contra l'adopció il·legítima de la directiva de patents de programari al Consell aquesta setmana.

La directiva de patents de programari (COM(2002) 92 2002/0047 sobre "Patentabilitat d'invencions implementades en ordinadors") continua la seva polèmica tramitació a la Unió Europea[1]. Els múltiples canvis d'agenda i de posicions fan que el diumenge a la nit no hi hagi constància oficial a la web del Consell de si s'adoptarà la posició comuna dels estats la setmana que comencem a un Consell de Ministres de Medi Ambient o Agricultura o si s'ajornaria.

Fins divendres 17.12.2004 el vot implicit per adoptar sense discussió un acord polític del maig passat era a l'agenda del Consell de Medi Ambient[2] d'avui dilluns 20.12.2004 . Ara ha desaparegut de la versió actual[3] de l'ordre del dia de medi ambient. Es podria haver mogut a l'ordre del dia del Consell d'Agricultura i pesca[4] del dimarts 21.12.2004 i dimecres 22.12.2004, però només hi ha una referència a un altre document amb la llista dels punts A (els punts A s'aproven tots junts al principi per assentiment, sense discussió ni vot explícit). Aquesta llista de punts A no sembla disponible a la web del Consell. Si finalment s'adopta aquesta setmana, això suposaria una infracció del reglament del Consell, que no permet aquesta improvització en els ordres del dia[5].

El febrer de 2002 la Comissió Europea va presentar una directiva per legalitzar les patents de programari[6]. El Parlament Europeu la va esmenar abastament en primera lectura el setembre de 2003[7]. Moltes de les esmenes limitaven les patents per evitar que els programes d'ordinador que ja estan coberts per drets d'autor es poguessin veure afectats per patents.

El maig de 2004 el Consell de Ministres de la UE, en una reunió no gaire exemplar[8] va votar pels pèls un acord polític que ignorava la majoria de les esmenes del Parlament Europeu i facilitava les patents de programari encara més que l'original de la Comissió Europea[9]. Segons el procediment habitual, l'acord votat s'hauria de traduir a les llengües oficials i altres formalitats i després s'hauria d'adoptar formalment com a punt A en un Consell posterior.

Però el Parlament Holandès va aprovar una moció en la que es queixava que el seu govern no l'havia informat bé[10], li demanava que en un futur s'abstingués en aquesta directiva i l'instava a comunicar el canvi de posició d'Holanda a la resta de socis europeus. Tot el que va fer el govern holandès va ser dir que quan s'adoptés l'acord que ja s'havia votat hi afegiria una nota[11] amb les reserves del parlament holandès.

El novembre de 2004 va entrar en vigor el tractat de Niça, que canvia el pes de cada estat en les votacions al Consell[12], de manera que l'abstenció d'Holanda ja era suficient per perdre la majoria qualificada. El gabinet del govern polonès va anunciar que no podia acceptar l'acord de maig[13] (el maig es va abstenir i el van comptar com un "si", però no es va queixar perquè amb els pesos anterior a Niça el resultat de la votació no canviava, però al novembre sí que era suficient, fins i tot sense Holanda per canviar el resultat).

El desembre el govern espanyol va reiterar la seva oposició a l'acord de maig[14] i tots els grups parlamentaris alemanys van presentar una moció conjunta demanant un canvi de postura d'Alemanya[15]. Amb tot això el ministre d'economia belga va dir al parlament belga que la directiva ja no tenia majoria qualificada i s'hauria de votar el 2005[16]. Malgrat tot, el govern holandès. lluny de complir la moció del seu parlament va afanyar-se a adoptar la posició comuna mentre Holanda fos presidenta del Consell[17]. Va incloure la directiva a la reunió de COREPER de la setmana passada (Coreper és un organ del Consell que prepara les reunions dels ministres). Aparentment també va convèncer a Polònia per a no canviar de posició (amb l'argument que canviar sentaria un precedent per reobrir temes ja discutits)[18]. Malgrat el govern polonès, els grups parlamentaris alemanys i el propi parlament holandès, ningú va demanar reobrir la discussió i la directiva es va posar com a punt-A en l'ordre del dia del Consell de Ministres de medi ambient[19].

Doncs aquestes presses per aprovar les patents de programari no devien fer gaire gràcia al parlament holandès perque es va reunir d'urgència dimecres amb la secretària d'estat holandesa Van Gennip i aquest es va haver de comprometre a presentar la nota que havia d'incloure Holanda al parlament holandès abans que al Consell[20]. Això va fer que no tinguès temps de votar-ho (implícitament) el dilluns al Consell i que digués en una carta al parlament dijous que s'adoptaria dimarts (en la llista de punts A que no surt a la web). Divendres apareixia el punt en l'ordre del dia de dilluns i van haver-ho de corregir a corre-cuita.

Però els ordres del dia no es poden modificar arbitràriament d'un dia per l'altre i la FFII ha denunciat que això viola el reglament del Consell[21]. Ante Wessels (Vrijschrift/FFII) deia[20] "provablement quan acabi la reunió els ministres es miraran els uns als altres i es diran: ja ho hem fet, doncs ? i què sabem nosaltres, si mai no ens expliquen res..."

Hi ha una campanya engegada[22] a corre-cuita per demanar als ministres d'agricultura i pesca (i medi ambient per si finalment fos dilluns) que evitin l'adopció de la directiva com a punt-A i exigeixin una discussió i votació del text que ja no te la majoria necessària. Aquesta opció, a diferència de les maniobres del govern holandès, és perfectament legal, i segons el professor de dret europeu Lenz[23], el funcionament del consell es va establir així justament per evitar que acords polítics precipitats siguin instantàniament definitius i no es puguin corregir abans de que la directiva surti del Consell cap a una difícil segona lectura al Parlament Europeu.

Quan hi ha qui es pregunta si la Constitució Europea establirà un règim prou democràtic a la UE, l'adopció d'aquesta directiva no és només un perill per al progrès de la informàtica, l'economia i les llibertats, sinó un exemple que és vital que els procediments de control democràtic de les decisions que hi hagi[24] es facin servir per comptes d'intentar preservar els interessos d'intermediaris de patents (el grup de treball del consell el formaven representants de les oficines de patents de cada estat, que ingresen més taxes com més patents concedeixen). Caldrà veure si finalment preval l'afany per a l'estalvi d'esforç en la presa de decisions o la preservació de la legitimitat en evitar adoptar posicions comunes sense la majoria requerida d'estats.

Actualització:

Dimarts 21.12.2004 9:50 AM

Al final ahir dilluns a la nit va apareixer a la web del consell l'ordre del dia complet per avui d'aquí a 10 minuts (és a dir la llista de punts A que faltava):

http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st16/st16107.en04.pdf

(la directiva de patents de programari, titolada "on the patentability of computer implemented inventions" és l'últim de 16 punts A que s'adoptaran tots junts sense discussió al principi, excepte si algun estat s'hi oposa).

També apareix en una agenda per a la premsa a

http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/agricult/83233.pdf

En aquesta agenda (modificada ahir) diu que no hi haurà discussió i que el debat (sobre altres coses, suposo) es podrà seguir a la sala de premsa (per premsa i public) per un circuit tancat de TV. Però altres fonts deien ahir que no hi hauria cirucit tancat ni enregistrament.

Avui cap a les 11:00 el servei de premsa del Consell hauria de saber si s'han aprovat per assentiment, sense discussió la posició comuna sobre patents de programari al Consell d'Agricultura i Pesca d'avui.

En qualsevol cas encara quedarà més tràmit (o bé al Consell en una continuació de la primera lectura o bé al Parlament en segona lectura). Excepte si es retirés la directiva, que no és probable avui.

En aquestes poques hores han passat algunes coses:

La protesta a la web ha aplegat milers d'adhesions:
http://demo.ffii.org/support.php
http://kwiki.ffii.org/Demo0412En

També hi ha hagut protestes al carrer a Berlin, i el grup parlamentari europeu dels Verds/ALE ha demanat que es troni a obrir el debat al Consell http://www.greens-efa.org/en/press/detail.php?id=2213&lg=en

L'alcalde de Munich també ha demanat a la ministra alemana d'agricultura que no es precipiti la decisió

http://kwiki.ffii.org/Ude041220En
i la ministra diu que hauria passat la pilota altre personal ministerial o diplomàtic a Brussel·les
http://kwiki.ffii.org/Kuenast041221En

Ahir el Dow Jones VWD deia que Holanda finalment no posaria el punt a l'agenda, però el cas és que li ha posat. La noticia, tanmateix reflexa alguna mena de tensió interna al Consell i no seria sorprenent que algun estat s'oposés a la votació sense debat d'avui http://www.vwd.de/vwd/news.htm?id=23401632&navi=home&sektion=wirtschaftpolit

Més notícies a
http://kwiki.ffii.org/SwpatcninoEn

Actualització:

Dimarts 21.12.2004 10:10 AM

Ho fan expressament per deixar-me malament ? Avui ha sortit una versió actualitzada d'aquest document i ja no està programat per les 10:00 d'avui sinó per a les 15:00

http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/agricult/83234.pdf

Referències.

[1] Pàgines sobre els antecedents i la història de la directiva de patents de programari
http://patents.caliu.info/explicacio.html
sobre el procès de codecisió (no ho reflexa tot, ctualitzada el maig de 2004)
http://patents.caliu.info/codecisio.html

[2] Ordre del dia del Consel de Ministres de Medi Ambient de la UE, versió 2. Inclou la directiva de patents de programari http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/envir/83092.pdf

[3] Ordre del dia del Consel de Ministres de Medi Ambient de la UE, versió 3. No inclou la directiva de patents de programari http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/envir/83092.pdf

[4] Ordre del dia del Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la UE. No sabem si inclou la directiva de patents de programari http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st16/st16050.en04.pdf
Els punts A es detallen en un document, 16107/04 PTS A 68 que no hem trobat. Aparentmentment hauria d'aparèixer a http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st16/st16107.en04.pdf
però no hi és.
La referència a aquest document sembla haver-s'hi afegit la setmana passada, perquè no sortia a la versió del dia 14 que es va enviar a la premsa
http://ue.eu.int/cms3_applications/Applications/newsRoom/loadbook.asp?BID=1000&LANG=2&cmsId=364

[5] Anàl·lisi preliminar de les infraccions del reglament del Consell en el tràmit d'aquesta directiva si finalment s'adopta aquesta setmana http://kwiki.ffii.org/ConsRegl0412En

[6] directiva presentada per la Comissió el febrer de 2002
http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/indprop/com02-92en.pdf

[7] directiva esmenada pel Parlament Europeu http://www3.europarl.eu.int/omk/omnsapir.so/pv2?PRG=DOCPV&APP=PV2&DATE=240903&DATEF=030924&TPV=PROV&TYPEF=TITRE&POS=1&SDOCTA=2&TXTLST=2&Type_Doc=ANNEX&PrgPrev=PRG@TITRE|APP@PV2|TYPEF@TITRE|YEAR@03|Find@*inventions|FILE@BIBLIO03|PLAGE@1&LANGUE=EN

[8] A la votació del maig Polònia es va abstenir i el van comptar com "si", a Dinamarca li van arrancar un si en un diàleg rídicul amb la presidència, el comissari Bolkestein va presentar canvis insignificants com si tinguessin cap efecte sobre el que es permetia patentar i força estats van votar contra el que havien declarat previament a la opinió pública. En concret el parlament holandès va acusar el seu govern d'haver-lo mal informat i el govern va al·legar problemes al processador de textos, i el govern hongarès es va excusar amb una màquina de fax que no anava bé.
http://swpat.ffii.org/letters/cons0406/repr/index.en.html

[9] Diferències entre la versió de directiva del Consell i la del Parlament. Explicació dels canvis
http://swpat.ffii.org/papers/europarl0309/cons0401/tab/index.en.html http://swpat.ffii.org/papers/europarl0309/cons0401/index.en.html http://swpat.ffii.org/letters/cons0406/text/index.en.html http://patents.caliu.info/nota20040518.html

[10] Moció del parlament holandès
http://kwiki.ffii.org/NlMot040701En

[11] Nota que pensa afegir el govern holandès a la posició comuna del Consell. Versió preliminar ? no sembla correspondre amb la moció del parlament holandès que la motiva
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st14/st14574-ad01co01.en04.pdf

[12] Informe sobre la falta de mayoria cualificada

http://www.nosoftwarepatents.com/phpBB2/viewtopic.php?t=97 (press release)
http://www.nosoftwarepatents.com/docs/041101qm.pdf (overview and analysis)

[13] El govern polonès anuncia el seu rebuig al text de maig
http://kwiki.ffii.org/PolandDoesNotSupportCouncilVersionEn
http://kwiki.ffii.org/Poland041105En

http://kwiki.ffii.org/Poland041104En

[14] El govern espanyol anuncia que manté el rebuig al text de maig
http://lists.debian.org/debian-user-catalan/2004/12/msg00007.html

[15] Canvi de postura a Alemanya
http://nosoftwarepatents.com/phpBB2/viewtopic.php?t=43
http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39170869,00.htm

[16] Declaracions del ministre d'economia Belga a La Chambre
http://kwiki.ffii.org/Delay041207En

[17] La presidència holandesa del Consell posa la directiva a l'ordre del dia d'aquesta setmana
http://kwiki.ffii.org/Cons041213En

[18] Pressió del govern holandès al polonès perquè abandoni la seva oposició
http://kwiki.ffii.org/Nlpl0411En

[19] Inclusió de la directiva a l'ordre del dia de medi ambient d'avui
http://kwiki.ffii.org/Cons041215En

[20] El govern holandès ha d'ajornar la votació per sotmetre's al parlament holandès
http://kwiki.ffii.org/Cons041217aEn

[21] La FFII denuncia irregularitats en el procediment reglamentari de la directiva al Consell
http://kwiki.ffii.org/ConsRegl0412En

[22] Campanya urgent contra l'adopció ilegítima de la directiva al Consell aquesta setmana
http://kwiki.ffii.org/Demo0412En
Versió en català de la pàgina
http://caliu.info/
http://arnauh.sdf-eu.org/nopatents/pag_protesta.html Versió en castellà
http://www.zonalibre.org/blog/Carpanta/index.html

[23] Comentaris del professor Dr. Karl-Friedrich Lenz
http://k.lenz.name/LB/

[24] Informe jurídic sobre la posibilidad de corregir l'acord de Maig
http://fajardolopez.com/?opcionsuperior=Informaciones&opcion=index