anterior

1980, IBM contra Sun

següent

Gary Reback, advocat, Forbes 2002

Em vaig introduir a la realitat del sistema de patents els anys 80, quan el meu client, Sun Microsystems - una petita companyia aleshores - va ser acusat d'infringir patents per IBM. IBM va amenaçar amb una querella colossal i va exigir una reunió per presentar les seves demandes. Catorze advocats d'IBM i els seus ajudants, tots vestits preceptivament de blau fosc, van omplir la sala de reunions més gran de Sun.

El cap dels blaus va dirigir la presentació de set patents que IBM deia que havíem infringit, la més notable la patent de "linies grosses" d'IBM: Per transformar una línia prima en una gruixuda, tires la mateixa distància amunt i avall dels extrems de la línia prima, i uneixes els quatre punts. Segurament vau aprendre aquesta tècnica per tranformar una recta en un rectangle a classe de geometria de seté de bàsica, i segur que us penseu que s'ho va inventar Euclides o qui sigui fa 3000 anys. Doncs no segons els examinadors de la USPTO, que li van concendir una patent sobre aquest procés a IBM.

Després de la presentació d'IBM, ens va tocar el torn a nosaltres. Mentre els de Big Blue miraven (sense parpellejar), els meus col·legues -tots amb dues carreres, d'enginyeria i dret - van passar a la pissarra amb retoladors. Van Il·lustrar metòdicament, disseccionar i enderrocar les reivindicacions d'IBM. Vam fer servir frases com "Deveu estar de broma" i "Us haria de fer vergonya". Però l'equip d'IBM no va mostrar cap emoció, tret d'absoluta indiferència. Confiats, vam proclamar la nostra conclusió: Només una de les set patents d'IBM seria acceptada per un tribunal, i cap tribunal racional consideraria que la tecnologia de Sun l'infringís.

Es va fer un silenci estrany a continuació. Els de blau ni tan sols van discutir entre ells. Només seien, com estàtues. Finalment, el cap dels blaus va respondre. "Bé", digué, " potser no infringiu aquestes 7 patents. Però en tenim 10.000, de patents. De debó voleu que ens en tornem a Armonk [quarter general d'IBM a New York] i trobem set patents que sí que infringiu?. O voleu fer-ho fàcil, ens pagueu 20 milions de dòlars i llestos?". Després d'una curta negociació, Sun va fer un taló a IBM i els de blau se'n van anar cap a la següent companyia a la seva llista d'objectius.

A les empreses nordamericanes, aquesta mena d'enrenou es repeteix cada setmana. Fa temps que la patent com a estímul d'invenció ha deixat lloc a la patent com a instrument groller per establir un segrest sobre la innovació.


CaliuCampanya contra les patents de programari

ibmsun.html,v 1.7 2004/05/28 09:29:47 xdrudis Exp